Wstęp

Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez nas w naszym codziennym życiu. Czasami mamy na to zupełnie mało czasu i zadowalamy się jakimś daniem na szybko w postaci na przykład smażonej kiełbasy z dodatkiem pomidorów z cebulką, czasem mamy na to czasu zdecydowanie więcej - jak chociażby w weekendy czy inne wolne od pracy dni. Każdy z nas ma różne podejście do gotowania - jedni lubią je mniej, inni bardziej. Dla jednych nie stanowi absolutnie najmniejszego problemu przygotowywanie fajnych posiłków codziennie, a są także i tacy, którzy jakiekolwiek gotowanie maja w bardzo głębokim poważaniu i wolą zjeść na mieście, a nie sterczeć przy garach.

Czekolada a nasze zdrowie

Chyba każdy z nas, co jakiś czas sięga po rożnego typu słodkości. Badania wskazują, że najbardziej cenionymi słodyczami są dla nas czekolady, uwielbiamy je za smak oraz aromat. W zasadzie możemy czekoladę zjadać w dużej ilości, ponieważ po niej czujemy się syci i bardziej zadowoleni. Czekolada daje nam siłę do działania i dobry humor jednak nie trwa to zbyt długo. W konsekwencji częste podjadanie jej może mieć bardzo negatywne skutki. Przyjrzyjmy się, więc bliżej wadom czekolady? Czekolada w dużej mierze składa się z tłuczków, co nie jest dobrą widomością dla naszego serca oraz figury, kolejnym jej minusem jest ubogi zasób składników odżywczych. Nie możemy zapomnieć też, że czekolada zawiera szczawiany, czyli substancje ułatwiające wydalenie wapnia z organizmu jest to bardzo zła wiadomość, ponieważ wapń jest głównym budulcem naszych kości. W konsekwencji możemy mieć w życiu dorosłym liczne problemy z osłabionymi kośćmi. Czekolada działa na nas też niczym, placebo sięgamy po nią, aby mieć lepsze samopoczucie, przy czym działanie pozytywne jest krótkotrwale, więc musimy zażywać jej coraz więcej. Dziś czekolada jest obecna na każdym kroku nie tylko w batonach, ale w napojach, deserach. Powinniśmy, więc zwracać uwagę na jedzenie jej z umiarem na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Jeśli już sięgamy po taki deser sprawdzajmy, jaki jest skład chemiczny skockości, ponieważ na rynku jest wiele wersji tego smakołyku.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O nas

Są także i tacy ludzie, którzy - owszem - lubią gotować i naprawdę potrafią to robić, aczkolwiek nie znoszą robić tego na co dzień. Sami o sobie mówią, że muszą mieć po prostu natchnienie do gotowania, bo inaczej nic z tego nie będzie. Gotujemy głównie dlatego, że musimy jeść, ale także i dlatego, że bardzo lubimy jeść dobre rzeczy.