Wstęp

Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez nas w naszym codziennym życiu. Czasami mamy na to zupełnie mało czasu i zadowalamy się jakimś daniem na szybko w postaci na przykład smażonej kiełbasy z dodatkiem pomidorów z cebulką, czasem mamy na to czasu zdecydowanie więcej - jak chociażby w weekendy czy inne wolne od pracy dni. Każdy z nas ma różne podejście do gotowania - jedni lubią je mniej, inni bardziej. Dla jednych nie stanowi absolutnie najmniejszego problemu przygotowywanie fajnych posiłków codziennie, a są także i tacy, którzy jakiekolwiek gotowanie maja w bardzo głębokim poważaniu i wolą zjeść na mieście, a nie sterczeć przy garach.

Tag: Cholesterol OFF

Cholesterol dieta

Cholesterol dieta Często nasze kłopoty ze zdrowiem biorą się z niewłaściwej diety. Polacy największy problem mają z podwyższonym cholesterolem, co przekłada się na problemy z sercem, miażdżyce czy otyłość. Cholesterol jest to nic innego jak zbyt duża ilość złych tłuszczy, jakie spożywamy codzienne. Dieta na obniżenie cholesterolu powinna przede wszystkim bazować na odpowiednim dobrze składników pokarmowych, czyli zwracamy uwagę, na co jemy i kiedy. Nie zapominamy o regularnych posiłkach lepiej jeść, co 3-4 godziny wówczas organizm łatwiej radzi sobie z trawieniem pokarmu. Zastanówmy się, więc, co powinna zawierać dieta na obniżenie cholesterolu? Cholesterol dieta to przede wszystkim nabiał, ale chudy skupiamy się na niskoprocentowym mleku i przetworach. Dobrą opcją na obniżenie cholesterolu są też warzywa oraz owoce, produkty te zawierają spore pokłady błonnika, który neutralizuje działanie negatywnych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o mięsa cholesterol dieta wymaga całkowitego wyeliminowania wieprzowiny, która uznawana jest za najbardziej tłuste mięso, zamieniamy ją na mięso drobiowe oraz wołowe. Alternatywą, jeśli chodzi o mięso są też ryby, te nie tylko znakomicie smakują, ale do tego są cennym źródłem kwasów omego 3

O nas

Są także i tacy ludzie, którzy - owszem - lubią gotować i naprawdę potrafią to robić, aczkolwiek nie znoszą robić tego na co dzień. Sami o sobie mówią, że muszą mieć po prostu natchnienie do gotowania, bo inaczej nic z tego nie będzie. Gotujemy głównie dlatego, że musimy jeść, ale także i dlatego, że bardzo lubimy jeść dobre rzeczy.