Wstęp

Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez nas w naszym codziennym życiu. Czasami mamy na to zupełnie mało czasu i zadowalamy się jakimś daniem na szybko w postaci na przykład smażonej kiełbasy z dodatkiem pomidorów z cebulką, czasem mamy na to czasu zdecydowanie więcej - jak chociażby w weekendy czy inne wolne od pracy dni. Każdy z nas ma różne podejście do gotowania - jedni lubią je mniej, inni bardziej. Dla jednych nie stanowi absolutnie najmniejszego problemu przygotowywanie fajnych posiłków codziennie, a są także i tacy, którzy jakiekolwiek gotowanie maja w bardzo głębokim poważaniu i wolą zjeść na mieście, a nie sterczeć przy garach. Zdrowa dieta tylko dietetyk Poznań Centrum Terapeutyczne OD GŁOWY DO MOWY badanie drożności jajowodów redukcja bruzd woda średniozmineralizowana wody karpackie foreverslim

Tag: mąka

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa Niektórzy z nas cierpią na przypadłość która nakazuje nam unikać produktów które zawierają gluten jak ognia. Są to przypadłości uwarunkowane genetycznie. Chorzy nie mogą spożywać produktów zawierających gluten gdyż są na nie uczuleni i ich po prostu nie tolerują. Osoby takie niestety muszą się pilnować i tak układać swoja codzienną dietę aby nie zawierała ona takowych produktów. Bywa to uciążliwe, niestety jednak jest konieczne. Czym jest gluten? Jest to nic innego jak białko roślinne. Zatem jakie produkty zawierają to białko? Gluten zawierają makarony, mąka żytnia i pszenna, ciasta, kasza manna, zwykłe białe pieczywo. Osoby chore nie mogą mieć w swoim jadłospisie również płatków owsianych czy kaszy jęczmiennej. Jak więc zastąpić te składniki tak bogate w minerały i witaminy? Co mogą spożywać osoby uczulone na gluten? Jak najbardziej osoby takie mogą spożywać ryż; zarówno biały jak i brązowy, kukurydzę, płatki ryżowe. Co jeśli chodzi o pieczywo oraz makaron? Są na rynku specjalne makarony oraz pieczywo które wykonane są z mąk które nie zawierają glutenu. Osoby stosujące taką dietę muszą również uważać na niektóre kawy rozpuszczalne. Mogą one zawierać gluten. Należy również uważać na czekoladę i chipsy. Osoby chorujące na taką przypadłość muszą dokładnie czytać etykiety produktów i ich skład. Na szczęście an ryku jest coraz więcej produktów poświęconych osobom które muszą pilnować aby ich dieta nie zawierała glutenu. To duże ułatwienie. Na rynku można znaleźć bezglutenową mąkę, czy na przykład bezglutenowe słodycze i przekąski.

O nas

Są także i tacy ludzie, którzy - owszem - lubią gotować i naprawdę potrafią to robić, aczkolwiek nie znoszą robić tego na co dzień. Sami o sobie mówią, że muszą mieć po prostu natchnienie do gotowania, bo inaczej nic z tego nie będzie. Gotujemy głównie dlatego, że musimy jeść, ale także i dlatego, że bardzo lubimy jeść dobre rzeczy.