Wstęp

Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez nas w naszym codziennym życiu. Czasami mamy na to zupełnie mało czasu i zadowalamy się jakimś daniem na szybko w postaci na przykład smażonej kiełbasy z dodatkiem pomidorów z cebulką, czasem mamy na to czasu zdecydowanie więcej - jak chociażby w weekendy czy inne wolne od pracy dni. Każdy z nas ma różne podejście do gotowania - jedni lubią je mniej, inni bardziej. Dla jednych nie stanowi absolutnie najmniejszego problemu przygotowywanie fajnych posiłków codziennie, a są także i tacy, którzy jakiekolwiek gotowanie maja w bardzo głębokim poważaniu i wolą zjeść na mieście, a nie sterczeć przy garach. clearskill.pl projektydomow.ovh

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze Jeśli ktoś wybitnie dba o linię i zależy mu również na zdrowiu, decyduje się na spożywanie potraw gotowanych na parze. Dietetycy i inni specjaliści od spraw odżywiania się jednym, wspólnym głosem mówią, że posiłki przyrządzane w taki właśnie sposób są niezwykle zdrowe, ponieważ gotowane na parze produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych, a jeśli już – to naprawdę w minimalnym stopniu. Dyskutowałabym tutaj o rzeczywistych walorach smakowych takich potraw – wychodzę bowiem z założenia, że jedzenie ma nie tylko być zdrowe, ono ma przede wszystkim smakować. No ale o gustach, jak wiadomo, się nie dyskutuje. Do gotowania na parze służą specjalne garnki. Można również użyć specjalnych nakładek na garnki tradycyjne. Cała sztuka polega na tym, aby produktu nie wsadzać do wody. Na parze gotuje się przede wszystkim warzywa, ale także mięso – najlepiej rzecz jasna drobiowe, bo jest same w sobie miękkie – i ryby. Takie warzywa bądź mięsa i ryby są także znakomitym dodatkiem do dań tradycyjnych.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O nas

Są także i tacy ludzie, którzy - owszem - lubią gotować i naprawdę potrafią to robić, aczkolwiek nie znoszą robić tego na co dzień. Sami o sobie mówią, że muszą mieć po prostu natchnienie do gotowania, bo inaczej nic z tego nie będzie. Gotujemy głównie dlatego, że musimy jeść, ale także i dlatego, że bardzo lubimy jeść dobre rzeczy.