Wstęp

Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez nas w naszym codziennym życiu. Czasami mamy na to zupełnie mało czasu i zadowalamy się jakimś daniem na szybko w postaci na przykład smażonej kiełbasy z dodatkiem pomidorów z cebulką, czasem mamy na to czasu zdecydowanie więcej - jak chociażby w weekendy czy inne wolne od pracy dni. Każdy z nas ma różne podejście do gotowania - jedni lubią je mniej, inni bardziej. Dla jednych nie stanowi absolutnie najmniejszego problemu przygotowywanie fajnych posiłków codziennie, a są także i tacy, którzy jakiekolwiek gotowanie maja w bardzo głębokim poważaniu i wolą zjeść na mieście, a nie sterczeć przy garach. grzybica paznokci zdjęcia początek acard jaskra Dieta, tabletki i cwiczenia na odchudzanie Gdynia, Kraków

Kategoria: Składniki diety

Czekolada a nasze zdrowie

Chyba każdy z nas, co jakiś czas sięga po rożnego typu słodkości. Badania wskazują, że najbardziej cenionymi słodyczami są dla nas czekolady, uwielbiamy je za smak oraz aromat. W zasadzie możemy czekoladę zjadać w dużej ilości, ponieważ po niej czujemy się syci i bardziej zadowoleni. Czekolada daje nam siłę do działania i dobry humor jednak nie trwa to zbyt długo. W konsekwencji częste podjadanie jej może mieć bardzo negatywne skutki. Przyjrzyjmy się, więc bliżej wadom czekolady? Czekolada w dużej mierze składa się z tłuczków, co nie jest dobrą widomością dla naszego serca oraz figury, kolejnym jej minusem jest ubogi zasób składników odżywczych. Nie możemy zapomnieć też, że czekolada zawiera szczawiany, czyli substancje ułatwiające wydalenie wapnia z organizmu jest to bardzo zła wiadomość, ponieważ wapń jest głównym budulcem naszych kości. W konsekwencji możemy mieć w życiu dorosłym liczne problemy z osłabionymi kośćmi. Czekolada działa na nas też niczym, placebo sięgamy po nią, aby mieć lepsze samopoczucie, przy czym działanie pozytywne jest krótkotrwale, więc musimy zażywać jej coraz więcej. Dziś czekolada jest obecna na każdym kroku nie tylko w batonach, ale w napojach, deserach. Powinniśmy, więc zwracać uwagę na jedzenie jej z umiarem na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Jeśli już sięgamy po taki deser sprawdzajmy, jaki jest skład chemiczny skockości, ponieważ na rynku jest wiele wersji tego smakołyku.

Zdrowotne działanie herbaty

W ciągu dnia pijemy kilka filiżanek napoju nie zwracając przy tym uwagi, że to, co dostarczamy do organizmu może mieć kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli już pijemy płyny watro zwrócić się w kierunku herbaty. Napój ten ma bardzo bogatą historie, według chińskich podań ma już około pięciu tysięcy lat. Herbata ceniona była do zawsze w Chinach oraz krajach środkowego wschodu. Do Polski moda na ten napój przybyła stosunkowo nie dawno, wszystko za sprawą odkrytych właściwości tego napoju. Przeprowadzone badania dowiodły, że napój z herbaty posiada cenne związki zwane flawonoidami. Związki te są cenne dla naszego zdrowia, dodatkową ich zaletą jest przeciwdziałanie chorobie zwanej miażdżycą. Działanie flawonoidów jest proste, niszczą wolne rodniki i działają profilaktycznie, jeśli chodzi o miażdżyce, wspierają też dobrą prace serca czy naczyń wieńcowych. Tak na prawdę wystarczy tylko w ciągu dnia wypić dwie filiżanki herbaty, aby wzmocnić swój organizm i oczyścić go ze szkodliwych substancji. Na rynku mamy do wyboru szeroki asortyment herbat, jednak najzdrowszymi opcjami są napoje z herbaty zielonej lub czarnej i to właśnie na nich powinniśmy się skupić najbardziej. Zdrowie dla wszystkich nas jest bardzo ważne, możemy na nie wpływać właściwie się odżywiając i spożywająca zdrowe produkty. Możemy bez koniczności wdrażania leków wspomagać prace swoich narządów, aby organizm dobrze prosperował.

Dieta dla osób szczupłych

Dieta dla osób szczupłych Przyjęło się że diety stosują osoby borykające się z nadmiarem kilogramów. Są jednak osoby szczupłe które chciałby przybrać trochę dodatkowych kilogramów. Niestety, tak jak w zrzuceniu kilogramów ich przybranie również nie należy do prostych rzeczy. Wymyślono różne diety; różne jadłospisy które są w stanie pomóc osobom szczupłym przybrać trochę na wadze. Jakie są podstawowe warunki takiej diety? Co powinny jeść osoby stosujące tę dietę a czego powinny zdecydowanie unikać? Podstawowym elementem takiej diety powinno być białko. Diety te są przyjemne w stosowaniu gdyż zalecają spożywanie dużej ilości węglowodanów, dużych porcji deserów. Należy spożywać też produkty mączne czyli na przykład makaron. Należy pamiętać, że w diecie takiej liczbę kalorii należy zwiększać stopniowo, nie drastycznie. Liczba spożytych kalorii na dobę powinna wynosić nawet do trzech tysięcy. Dieta dla osób szczupłych powinna być zbilansowana tak aby pomimo tego że przyjmujemy dużo węglowodanów, produktów o wysokiej zawartości tłuszczu dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość niezbędnych minerałów i witamin. Dlatego tez osoby chcące przytyć powinny spożywać tłuszcz pochodzący na przykład z ryb. Ważnym jest aby spożywać posiłki regularnie, mniej więcej o tej samej porze. Codziennie powinniśmy spożywać od pięciu do sześciu posiłków. Ważne jest również to aby przerwy między posiłkami nie były zbyt długie. Co ciekawe, ruch w takiej diecie również jest jak najbardziej wskazany. Ma on pobudzić nasz apetyt. Jak w każdej diecie tutaj tez liczy się wytrwałość. Trzeba dążyć do celu, nie poddawać się, być cierpliwym.

Wędliny

Wędliny Są pośród nas tacy ludzie, którzy nie jedzą mięsa, więc i tym samym nie kupują w sklepach żadnych wędlin. Jednak większość z nas jest zdecydowanie mięsożerna i nie potrafi nawet wyobrazić sobie porządnej kanapki bez plasterka dobrej wędliny. Pod pojęciem wędlin kryje się cała gama produktów – dla przykładu: szynki, balerony, polędwice, kiełbasy, parówki, salcesony, ogonówki czy pieczenie. Mnie osobiście zdarza się od czasu do czasu kupić w sklepie kawałek wędliny, aczkolwiek odnoszę słuszne chyba wrażenie, że w ostatnim czasie jakość wędlin dostępnych w naszych sklepach bardzo się pogorszyła. Owszem, są coraz droższe, ale nie idzie za tym i to, by były smaczniejsze – po dwóch dniach trzymania ich w lodówce w domu z reguły nie nadają się do spożycia, więcej w nich wody i chemii aniżeli mięsa. Dlatego wychodzę z założenia, że najlepszymi wędlinami są te własnej roboty – zamiast kupić tak zwanego gotowca, wolę upiec porządny kawał mięsa, najlepiej wieprzowego. To, co zrobimy sami, jest najlepsze.

O nas

Są także i tacy ludzie, którzy - owszem - lubią gotować i naprawdę potrafią to robić, aczkolwiek nie znoszą robić tego na co dzień. Sami o sobie mówią, że muszą mieć po prostu natchnienie do gotowania, bo inaczej nic z tego nie będzie. Gotujemy głównie dlatego, że musimy jeść, ale także i dlatego, że bardzo lubimy jeść dobre rzeczy.