Wstęp

Gotowanie jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez nas w naszym codziennym życiu. Czasami mamy na to zupełnie mało czasu i zadowalamy się jakimś daniem na szybko w postaci na przykład smażonej kiełbasy z dodatkiem pomidorów z cebulką, czasem mamy na to czasu zdecydowanie więcej - jak chociażby w weekendy czy inne wolne od pracy dni. Każdy z nas ma różne podejście do gotowania - jedni lubią je mniej, inni bardziej. Dla jednych nie stanowi absolutnie najmniejszego problemu przygotowywanie fajnych posiłków codziennie, a są także i tacy, którzy jakiekolwiek gotowanie maja w bardzo głębokim poważaniu i wolą zjeść na mieście, a nie sterczeć przy garach.

Kategoria: Składniki diety

Pieczywo

Pieczywo Pieczywo to jeden z podstawowych produktów spożywczych goszczących na naszych stołach. Kupujemy je codziennie. Do tych produktów spożywczych zaliczamy przede wszystkim chleb i bułki. W każdej z tych dwóch kategorii wyodrębnić można bardzo wiele odmian. Samego chleba jest ich naprawdę całe mnóstwo – chleb żytni, razowy, chleb z ziarnami zbóż, pieczony na miodzie, ze śliwkami, z soją, chleb tostowy, chleb biały, i tak dalej. Możemy go zakupić w formie całego bochenka – bochenki również mają różną wielkość i różne kształty, są chlebki małe i chleby duże, okrągłe, prostokątne czy takie, które nabywamy najczęściej i najlepiej je znamy choćby z widzenia o takim eliptycznym kształcie. Chleb jest także dostępny w sklepach w wersji już pokrojonej – bardzo często z takiej opcji korzystamy, ponieważ jest ona bardzo wygodna i nie musimy się troszczyć o to, aby wyszły nam ładne, równe kromeczki. Bułek jest również całe mnóstwo odmian, najpopularniejsze są naturalnie kajzerki, ale lubimy także grahamki.

Makarony

Makarony Makarony kojarzą nam się zazwyczaj z kuchnią włoską, której nieodłączny element stanowią od zawsze. Kojarzą nam się także z tymi produktami, których nie powinniśmy jeść, jeśli zależy nam na zachowaniu szczupłej sylwetki. Wciąż pokutuje przekonanie, że makarony są wysokokaloryczne. I tu nie ma niczego bardziej mylnego. Makarony nie tuczą – stają się tuczącym daniem dopiero w połączeniu z tłustymi dodatkami. Podane z warzywami czy chudym mięsem stanowią pełnowartościowy i bardzo zdrowy posiłek. A zatem nie one tuczą, tylko co najwyżej co poniektóre dodatki do nich. W sklepach mamy do wyboru naprawdę mnóstwo różnych odmian makaronów – spaghetti, rurki (penne), kokardki, chińskie, kolanka, wstążeczki, muszelki czy też malutkie gwiazdeczki znakomite jako dodatek do mlecznych zupek dla naszych milusińskich. Możemy kupić makarony normalne, jasne, ale bardzo modne są ostatnio te wykonane pełnego ziarna, mają one ciemniejszą, brązową barwę (chociaż w smaku, moim zdaniem, żadna z nich rewelacja).

Kasze

Kasze Za kaszami nie wszyscy z nas przepadają. Samo słowo „kasza” najczęściej kojarzy nam się z kaszką manną, którą wbrew własnej woli i smakowym upodobaniom musieliśmy jeść, kiedy byliśmy małymi brzdącami. Jednakże pod tym sformułowaniem kryje się naprawdę mnóstwo wspaniałych produktów, dzięki którym możemy w prosty i niedrogi sposób wzbogacić naszą codzienną dietę. Oprócz tego, że kasze nie należą do drogich produktów spożywczych, mają również i tę zaletę niezwykle dla nas istotną, że są naprawdę zdrowe. W sklepach możemy nabyć wiele gatunków kasz, a zatem będą to takie kasze jak dla przykładu: gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, pęczak czy chociażby wspaniały kuskus (kasza ta jest o tyle wygodna i szybka w przygotowaniu, ze nie trzeba jej gotować – wystarczy zalać wrzątkiem). Możemy nabyć kasze w wersji normalnej, sypanej, często również na wagą, ale najwygodniejsza jest ta kupowana w woreczkach, które w znaczny sposób ułatwiają jej gotowanie – nic nie przylega do garnka i się nie przypali.

Nabiał

Nabiał Naszej codziennej diety nie potrafimy sobie nawet wyobrazić bez nabiału. Są tacy, co za nabiałem generalnie niezbyt przepadają, aczkolwiek naprawdę ciężko całkowicie wyeliminować go z listy spożywanych artykułów. Pod pojęciem nabiał rozumiemy zazwyczaj następujące produkty – sery, mleko, śmietanę, jogurty, masło i margarynę. Generalnie rzecz biorąc wszystko to, co zostało wyprodukowane na bazie mleka. Samych serów mamy do wyboru całe mnóstwo odmian – sery białe (tu dzielą się na chude, półtłuste i tłuste), serki topione (w plasterkach lub kosteczkach) oraz sery żółte, których gatunków mamy do dyspozycji zdecydowanie najwięcej (je także zakupimy albo w plasterkach, albo w postaci gotowych kawałków, dostępne są także opakowania z żółtym serem tartym). Mleka i śmietany możemy zakupić w przeróżnych wersjach – z dużą albo niską zawartością tłuszczu, albo też w wersji odtłuszczonej. Co się zaś dotyczy masła, to takiego prawdziwego możemy teraz w sklepach spożywczych ze świeczką sobie szukać.

O nas

Są także i tacy ludzie, którzy - owszem - lubią gotować i naprawdę potrafią to robić, aczkolwiek nie znoszą robić tego na co dzień. Sami o sobie mówią, że muszą mieć po prostu natchnienie do gotowania, bo inaczej nic z tego nie będzie. Gotujemy głównie dlatego, że musimy jeść, ale także i dlatego, że bardzo lubimy jeść dobre rzeczy.